Αδριατική Ασφαλιστική Εταιρία 1838 Εν Τεργέστη! Μητροπόλεως & Αντωνίου Πελεκάνου Αίγινα
Πόσες φορές έχουμε περπατήσει στην Μητροπόλεως. Ένας μικρός "θησαυρός" κρυμένος στην γωνία Μητροπόλεως και Αντωνίου Πελεκάνου. Αρκεί να κοιτάξει κανείς ψηλά. Πάνω από την κεντρική είσοδο του γωνιακού κτιρίου υπάρχει η πινακίδα "Αδριατική Ασφαλιστική Εταιρία 1838 Εν Τεργέστη!".
Αναζητώντας πληροφορίες. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν σε Αθήνα - Πλάκα, Πειραιά - Τερψιθέα, Σύρο, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Λευκάδα. Μεταλλικές ταμπέλες, τοποθετημένες ψηλά, στην πρόσοψη των κτιρίων.
Στο corfustories.com αναφέρονται τα εξής: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, απλά, για την παλαιότερη σωζόμενη δημόσια «διαφήμιση»*. Της Αδριατικής Ασφαλιστικής Εταιρείας «Εν Τεργέστη». Γνωστή και ως σκέτα, «Αδριατική» ή, ιταλιστί, «Riunione Adriatica di Sicyrta SpA» (R.A.S.) και η οποία παραμένει, έως σήμερα, απ' τις κορυφαίες ασφαλιστικές της Ιταλίας.
*Το «διαφήμιση» σε εισαγωγικά, καθώς, σύμφωνα με ενδιαφέρουσα παρατήρηση του φίλου του Corfu Stories, Jonh's Corfu World (Γιάννης Τρύφωνας), καθώς και του κ. Γιάννη Καλαϊτζόγλου, οι πινακίδες κατά βάση υποδήλωναν πως τα κτίρια τα οποία τις έφεραν ήταν ασφαλισμένα στην «Αδριατική».
Στο syrostoday.gr αναφέρονται: Η «ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ» ιδρύθηκε στις 9 Μαϊου 1838 στην Τεργέστη, στο βορειοανατολικό ιταλικό άκρο, όταν η πόλη βρισκόταν ακόμη (κι επί πέντε, εν συνόλω, αιώνες) εντός Αυστρο-ουγγρικών ορίων, η δε Κέρκυρα υπό αγγλική «προστασία» (οι πρώτες ασφαλιστικές, πυρός, στην Αγγλία μαρτυρούνται απ' τον 17ο αι., όταν και τα περίφημα συνδικάτα Lloyds). Μεταξύ των ιδρυτών, μάλιστα, μαρτυρούνται κι Έλληνες κεφαλαιούχοι της εποχής, όπως ο Χιώτης ευγενής, Σταμάτιος Ζιζίνιας και ο Ζακυνθινός, Άγγελος Γιαννικέσης.
Στην ανάρτηση του MLP Blo-G-Spot με τίτλο "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ" αναφέρεται ότι πίσω από την ασφαλιστική «Riunione Adriatica di Sicyrta SpA» (R.A.S.) υπήρχε η τράπεζα Adriatico Banco d'Assicurazione και ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο εκ Ζακύνθου Angelo Giannichesi, σύζυγος της Δέσποινας Ραλλη. Στα δε ιδρυτικά στελέχη της RAS ΄συμπεριλαμβανόταν και ο έλληνας ευγενής Σταμάτης Ζιζίνιας (Χίος 1804)
.
Στο syrostoday.gr επίσης αναφέρονται: Παρατηρώντας προσεκτικά κάποια πολύ παλιά κτήρια στην Ερμούπολη θα παρατηρήσει κανείς ένα μεταλλικό (τσίγκινο) σηματάκι κάπου κοντά στην κεντρική είσοδο και πόρτα ορισμένων παλιών εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών κτηρίων στο κέντρο της Ερμούπολης.
Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι. Όμως αυτό το σηματάκι είναι ένα μοναδικό σε σπουδαιότητα κομμάτι της Συριανής ιστορίας αλλά και γενικότερα της Ελληνικής ιστορίας. Άλλωστε η ιστορία της Σύρου είναι γνωστόν πλέον ότι είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη της Ελληνικής ιστορίας.
Το σηματάκι αυτό λοιπόν είναι ένα Σήμα ασφάλισης πυρός (firemark / fire insurance mark). Τα σήματα ασφάλισης πυρός ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στην Αγγλία τον 18ο αι. και χρησιμοποιήθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρίες στις προσόψεις κτισμάτων για να δηλώσουν ότι αυτά ήταν ασφαλισμένα...
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αυτά τα σηματάκια είναι σημαντικά ιστορικά διατηρητέα αντικείμενα γιατί μπορούν να δώσουν πληροφορίες στον ιστοριοδίφη, λαογράφο και μελετητή σχετικά την αξία και χρήση του κτηρίου, την ασφαλιστική ιστορία του τόπου, την κοινωνική θέση των ιδιοκτητών, το εμπόριο στην περιοχή, την ανάπτυξη των πόλεων και της κοινωνίας.
Συνεπώς είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως πρόκειται για αντικείμενα "ιστορικά- τεκμήρια" της οικονομικής & κοινωνικοπολιτικής ανάπτυξης του τόπου, που χρήζουν προστασίας, διατήρησης & συντήρησης.
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο "Επτά ημέρες" της εφημερίδας Καθημερινή - Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 1995
Oι Eλληνες στην Tεργέστη από τις αρχές του 18ου αιώνα έως σήμερα