29 Μαρτίου 1941 το Πολεμικό Ναυτικό απώλεσε το ναυαγοσωστικό ΜΙΜΗΣ στο Ακρωτήριο Τούρλος της Αίγινας

2023-06-26

20.00 το βράδυ της 28ης Μαρτίου το ΜΙΜΗΣ αναχώρησε για τη δεύτερη περιπολία του. Κυβερνήτης του ΜΙΜΗΣ στη μοιραία αποστολή ήταν ο Γεώργιος Κιάφας και το πλήρωμα του αποτελούνταν από 27 άτομα, 15 του Εμπορικού Ναυτικού και 12 του Πολεμικού. 

Ο επικεφαλής του πληρώματος του Π.Ν., έφεδρος Σημαιοφόρος Ηλίας Ντεγιάννης, είχε τοποθετήσει οπτήρες τόσο στην πλώρη όσο και στην πρύμνη ενώ ο ίδιος είχε παραμείνει στη γέφυρα του σκάφους. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα το ΜΙΜΗΣ έπλεε στη βόρεια πλευρά του ναρκοπεδίου σε ήρεμη θάλασσα και με καλή ορατότητα. Το σκάφος είχε λάβει πορεία βορειοανατολική και βρισκόταν το Ακρωτήριο Τούρλος της Αίγινας όταν ακούστηκε ένας υπόκωφος κρότος. 

Από λάθος χειρισμό το ναυαγοσωστικό είχε εισέλθει εντός του ναρκοπεδίου με αποτέλεσμα την πρόσκρουση του σε μια νάρκη. Ορισμένα μέλη του πληρώματος έσπευσαν να καθαιρέσουν τη σωσίβια λέμβο όταν ξαφνικά το σκάφος συνταράχθηκε από μια δυνατή έκρηξη. 

Φλόγες ξεπήδησαν από το πρωραίο τμήμα που αμέσως κατέρρευσε. Έχοντας απωλέσει την ευστάθεια του το ΜΙΜΗΣ βυθίστηκε μέσα σε τρία λεπτά χωρίς να δώσει τον απαραίτητο χρόνο για την οργάνωση της εγκατάλειψης του. 

Από τα 27 μέλη του πληρώματος μόνο πέντε κατάφεραν να φθάσουν στη σωσίβια λέμβο που επέπλευσε μετά τη βύθιση. Ο ένας από αυτούς αργότερα κατέληξε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά. 

Οι ναυαγοί προσπάθησαν αρχικά να προσεγγίσουν στην κοντινή ακτή της Αίγινας αλλά μη έχοντας κουπιά στη λέμβο δεν το κατόρθωσαν. Έτσι αφέθηκαν να τους παρασύρει ο βορειοδυτικός άνεμος προς τις Φλέβες όπου έφτασαν περί τις 12.30 το επόμενο πρωί και περισυνελέγησαν μισή ώρα αργότερα από λέμβο του τορπιλοβόλου ΑΙΓΛΗ. 

Ένας από τους τέσσερις διασωθέντες ήταν ο Σημαιοφόρος Ντεγιάννης ο οποίος κατά την κατοχή έδρασε σε αντιστασιακή οργάνωση και εκτελέστηκε το 1942 από τους Γερμανούς όταν τον συνέλαβαν να στέλνει σήματα με ασύρματο στη Μέση Ανατολή. wreckhistory.com/mimis 

..Όπως αναφέρεται στον Α΄ τόμο του Ημερολογίου Πολέμου του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, αμέσως μετά τον τορπιλισμό του εύδρομου ΕΛΛΗ στην Τήνο, την 15.8.1940, και την επικείμενη απειλή της ιταλικής επίθεσης, που το γεγονός αυτό δήλωνε, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κοινοποίησε στις 23 Αυγούστου 1940, με την απόρρητη διαταγή Κ/27/4332, σχέδιο πόντισης ναρκοπεδίων στις θαλάσσιες περιοχές Τούρλου-Φλεβών, Μεθάνων-Μονής, και βόρειο και νότιο Ευβοϊκό...Την νύχτα της 29ης προς την 30η Οκτωβρίου 1940, αμέσως μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ξεκίνησε η επιχείρηση πόντισης των ναρκοπεδίων Τούρλου-Φλεβών και Μεθάνων-Μονής, υπό την εποπτεία του ανώτερου διοικητή των αντιτορπιλικών πλοίαρχο Γρηγόριο Μεζεβίρη.

Για την πόντιση του ναρκοπεδίου Μεθάνων-Μονής, εκτάσεως 5.700 μέτρων, χρησιμοποιήθηκαν σαν ναρκοβόλα τα βοηθητικά πλοία ΑΛΙΑΚΜΩΝ και ΣΤΡΥΜΩΝ, επικουρούμενα από το αντιτορπιλικό ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ.

Στο ναρκοπέδιο αυτό τοποθετήθηκαν 115 νάρκες τύπου Vickers.
Για την πόντιση του ναρκοπεδίου Τούρλου-Φλεβών, εκτάσεως 15.800 μέτρων, χρησιμοποιήθηκαν σαν ναρκοβόλα το βοηθητικό πλοίο φάρων ΩΡΙΩΝ και τα αντιτορπιλικά ΠΑΝΘΗΡ, ΑΕΤΟΣ, ΙΕΡΑΞ και ΥΔΡΑ, επικουρούμενα από τα αντιτορπιλικά ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΛΕΩΝ και ΣΠΕΤΣΕΣ. militaire.gr/narkes-argonaytis-to-mystiko-oplo-toy-naytikoy-ston-polemo-toy-40-kai-to-ypovrychio-u-133/